LED Verlichting Is Niet Van Vandaag Of Gisteren

LED lampen worden al heel lang gebruikt als bijvoorbeeld indicatielichtjes in een computer of een ander apparaat. Maar sinds enkele jaren zijn ze helemaal hip voor design- en tuinverlichting. De LED lampen zijn al zuiniger dan spaarlampen en ze gaan ook nog eens langer mee. Maar zijn ze ook steeds de beste keuze? In dit artikel zoeken we uit of dat wel zo is.


Wat zijn LED lampen eigenlijk?

LED is de afkorting van light emitting diodes (lichtgevende diodes) en zijn eigenlijk geen lampen in de strikte zin van het woord. Ze bevatten geen gloeidraadje en werken ook niet zoals bijvoorbeeld TL-lampen. Ze hebben ook geen glazen omhulsel. Een LED is een lichtbron gemaakt van een vaste stof, de zogenaamde een halfgeleider. Een halfgeleider bestaat uit twee verschillende metalen, waarvan het ene metaal positief is geladen en het andere negatief. Op de plaats waar ze elkaar overlappen komt energie vrij in de vorm van licht. 

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en zorgt welke lichtkleur wij in een ruimte kunnen zien en beleven. Wit licht met kleurtemperatuur vanaf 4000K zorgt bijvoorbeeld voor meer concentratie op kantoor. Terwijl warm licht tussen 2700K en 3000K voor meer ontspanning zorgt. De kleurweergave, die wordt uitgedrukt in CRI zorgt voor kleurherkenning. Dit is ook een bepalende factor voor het comfort, de aantrekkelijkheid of het visuele voorkomen van elke verlichte ruimte of object.

De meeste LED zijn verkrijgbaar in warm wit en koel wit. Wit licht is namelijk samengesteld uit verschillende kleuren. Wanneer de rode componenten domineren, krijg je warm wit licht. Domineert de blauwe componenten, dan heb je koel wit licht. Koel wit licht heeft een hoger rendement, maar scoort iets lager inzake kleurweergave. Koel wit licht is ook minder gezellig. In huis kies je daarom het best warmwitte LEDS. Koelwitte LEDS zijn echter ideaal voor buiten.

We wisten dat LED verlichting interessante mogelijkheden bood, maar inmiddels was ook al gebleken dat zowel de kwaliteit als het aanbod heel wat beperkingen hadden. Je kon niet zomaar elke lamp door een LED lamp vervangen. Vandaag kan dat trouwens nog altijd niet. Dat het interessant kon worden, beseften we op het moment dat fabrikanten erin slaagden om LED lampen ook wit én voldoende licht te laten uitstralen. Daarvoor koppelen ze halfgeleiders en maken ze gebruik van fosforlagen.

Meestal voegen ze rode, groene en blauwe LED’s samen, al dan niet in dezelfde behuizing.
De eerste LED’s voor verlichting hadden een zeer laag vermogen en waren alleen geschikt voor oriëntatieverlichting, een toepassing waar een lager lichtniveau geen nadeel is. Pas vanaf het moment dat ook hogere vermogens mogelijk werden, werden LED’s een echt alternatief voor andere lichtbronnen.