Voordelen Van LED Verlichting

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Hoewel LED’s al lang bestaan, is er sinds kort een ware LED revolutie aan de gang. Je leest in dit artikel de voornaamste voor- en nadelen van LED verlichting en waarop je moet letten bij de aankoop van LED verlichting.

  • Energiezuinig. LED’s zetten meer energie om in licht dan alle andere soorten verlichting. Zo wordt er slechts 15% van de energie in licht omgezet bij gloeilampen en de resterende 85% verdwijnt als warmte. Bij LED verlichting wordt 55% van de energie omgezet in licht.
  • Goed voor de portemonnee. LED verlichting verbruikt minder energie dan gloeilampen, spaarlampen, TL-lampen en halogeenlampen. Hierdoor betaal je dus minder voor het verbruik.
  • Goed voor het milieu. Door het lager verbruik is er minder energie nodig voor je verlichting, wat het milieu ten goede komt. Bovendien zouden er geen schadelijke stoffen zitten in LED verlichting. In spaarlampen zit er bijvoorbeeld kwik, wat niet goed is voor het milieu.
  • Duurzaam. LED verlichting gaat lang mee. Gemiddeld zo’n 45.000 branduren.
  • Weinig warmte ontwikkeling. Slechts 55% van de energie ontwikkelt zich als warmte bij LED verlichting. Bij gloeilampen is dat 85%. Hierdoor is LED verlichting kindvriendelijk en brandveilig.
  • Direct volledig licht. Bij spaarlampen en TL lampen is er een opwarmtijd. Niet zo bij LED verlichting. Je hebt direct volledige verlichting.
  • Gekleurd licht. LED verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bovendien is het zelfs mogelijk om LED strips te kopen, die je met een afstandsbediening kunt veranderen van kleur.

Nadelen van LED verlichting

  • Hogere aankoopprijs. LED’s zijn duurder om aan te schaffen. Je verdient dit echter al snel terug door de langere levensduur en de lagere kosten voor het verbruik.
  • Fel licht. LED verlichting geeft fel licht. Het is eigenlijk meer te vergelijken met een spotje. Je kijkt dan ook liever niet direct in de lamp.
  • Beperkte stralingshoek. LED’s hebben een kleine hoek waarin licht wordt uitgestraald. Hierdoor krijg je al snel de indruk dat alles wat direct onder een LED lamp staat, goed verlicht is en de rest van de ruimte donker is.

Conclusie

De nieuwe generatie LED verlichting maakt het perfect mogelijk om je huis uitsluitend te verlichten met LED’s. Zorg bij aankoop wel dat je altijd weet wat de fitting, de lichtstroom, de stralingshoek en de kleurtemperatuur is. Zo kom je net van een koude kermis thuis.

About the Author: Matthew

You May Also Like