Wat Zegt De Prijs Over Een LED Inbouw Spot?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Goedkoop is vaak duurkoop

Je kent het wel: je gaat op bezoek bij een klant en het eerste wat ze willen weten is de prijs van een LED inbouwspot. Maar wat zegt zo’n prijs eigenlijk over een LED spotje? En is het wel zo verstandig om prijzen te vergelijken? Mijn antwoord is simpelweg: nee. Ik leg je in dit artikel uit waarom je geen prijzen kunt vergelijken.

LED inbouwspots worden alsmaar zuiniger. Het aantal Lumen per Watt stijgt nog altijd. Dat houdt in dat er steeds minder vermogen nodig is om een bepaald lichtniveau te halen. Het rendement neemt daardoor toe, maar dat zegt nog niks over de kwaliteit van de LED spot.

Voor de aanschaf van LED inbouw spots kun je bij verschillende bedrijven terecht. Naast de fabrikant zijn er nog talloze andere winkels die LED spots aanbieden voor gebruik in diverse sectoren. Maak eens een rondje langs de diverse aanbieders van LED inbouw spots. Dan blijkt dat er nogal wat prijsverschillen zijn. Sommige inbouw spots LED zijn honderden euro’s duurder dan andere modellen.

Hoewel de prijs vaak het belangrijkste is, kan het geen kwaad om in dit geval net even verder te kijken dan de prijs alleen. De kwaliteit van de aangeboden LED spotjes loopt namelijk behoorlijk uiteen. Er worden inbouwspots LED van mindere kwaliteit op de markt gebracht. Denk daarbij maar eens aan de kwaliteit van de printplaat, die grote invloed heeft op de levensduur van de LED spots.

Verder zorgt het koellichaam wat erop zit, voor de afvoer van warmte. Indien dat niet goed gebeurt, kan dat een voortijdig einde van de LED spot betekenen. Oververhitting is bij LED inbouwspots een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast wordt het prijsverschil tussen de LED spots niet alleen verklaard door materiaalkeuze. Ook de verschillende opties om bijvoorbeeld te dimmen, de toepassing van diverse lichtkleuren en de bedieningsmogelijkheden zijn van invloed op de prijs. Verder heeft het oppervlakte dat met een LED inbouw spot belicht kan worden, invloed op de prijs.

Is het verstandig om prijzen van LED spots te vergelijken?

Ik begrijp je echt wel. Er zijn zoveel aanbieders op de markt en je hebt geen idee hoe je LED inbouw spots met elkaar moet vergelijken. Het eerste waarnaar je kijkt, is dan ook de prijs. Dat is zeer aantrekkelijk maar op lange termijn is dit totaal niet voordelig. Naast het besparen op de kosten voor energie en onderhoud, is het erg belangrijk om ook goed op de garantie van de LED spotjes te letten.

Ons advies: kies niet zomaar voor de goedkoopste LED inbouwspots. De prijs per stuk zegt namelijk niks over de totaalprijs en de kwaliteit. Breng LED spotjes aan waar en wanneer je het wil, maar de ene aanbieder heeft meer LED inbouwspots nodig om een fantastische verlichting te realiseren dan de andere.

About the Author: Matthew

You May Also Like